ce spun oamenii dupa “Salut!” sau “Buna ziua!”

Este inceput de saptamana si iti propun un nou joc. Crezi ca ii cunosti pe oamenii din jurul tau? Hai sa verificam! (persoana intai plural e doar pentru incurajare) Ai nevoie doar de un cronometru (il ai pe telefon) sau de o buna estimare (mentala) a timpului.

Ceea ce ai de facut este foarte simplu si este probabil sa fi facut deja, doar ca nu intr-o maniera stiintifica ci intr-un mod intuitiv. Din clipa in care o persoana, apropiata sau un simplu coleg (un amic, o cunostinta), incepe sa-ti vorbeasca…

…cronometreaza cate secunde/minute trec pana cand iti spune primul lucru negativ!

Nu-mi cere sa-ti dau definitia lui „negativ”, sunt sigur ca ai propria ta definitie. Dupa ce l-a rostit (poate fi la adresa altor oameni, a unor obiecte neinsufletite, a temperaturii sau chiar la adresa…ta) opresti cronometrul. Data viitoare cand intalnesti persoana respectiva reiei experimentul (fireste ca nu-i vei spune ce faci, hihi!)

Daca ai unele inclinatii pedante poti chiar sa notezi intr-un carnetel. Recomandarea mea este sa realizezi cel putin 5 teste cu oamenii foarte apropiati (rude, partener, prieteni) Ca sa te distrezi poti chiar sa avansezi o predicitie de genul Cred ca, in cazul lui X, nu vor trece 30 de secunde inainte de a spune ceva negativ sau dimpotriva Abia dupa 10 minute voi auzi la Y si un comentariu negativ  (te rog, vreau sa-l cunosc si eu pe Y!)

Placandu-mi gandirea stiintifica (eu am facut deja experimentul) si fiind sigur ca vei avea un esantion reprezentativ as putea chiar sa avansez o predictie dar imi cenzurez impulsul deoarece ma tem ca ar putea fi negativa. Insa, daca esti un „cercetator” dedicat, promit sa-ti descriu si un al doilea experiment, in curand!

 

Comentarii oprite.