the (undercover) scientist

O zana venita direct dintr-un univers paralel, in concediu in Romania, ma intreaba, dupa o scurta trecere in revista a blogului meu si a sustinerii pe care o manifest, constant, pentru psihologia validata stiintific daca sunt, cumva, un om de stiinta.

Nu sunt.  Nu lucrez intr-un laborator (finantat din fonduri guvernamentale sau private), nu public articole in jurnale stiintitifice si nici carti prin intermediul unor edituri acreditate. Nu fac cercetare stiintifica la grupurile pe care le conduc (experimente placebo controlate, dublu orb etc.) Nu colectionez puncte ISI.

Sunt, in schimb, un om care apreciaza  gandirea si metoda stiintifica. Nu trebuie sa fii un om de stiinta pentru a gandi stiintific (si tu faci asta, la un anumit nivel, atunci cand te intrebi de ce nu iti functioneaza prajitorul de paine si verifici daca este in priza, conform principiului ca orice aparat electric functioneaza mai bine daca este conectat la o sursa de curent)

Pe de alta parte, sunt un om care tine cont (de) si  aplica descoperirile stiintifice (ma refer la cele psihologice, in primul rand) in viata lui profesionala. Partea aplicativa a stiintei, pentru cei care nu stiu, se numeste tehnologie. Fara nicio indoiala sunt implicat si folosesc, sper, cu discernamant, „tehnologiile psihologice”, adica instrumentele puse la dispozitie de stiinta psihologica. Practica mea profesionala este condusa/orientata de stiinta (si de filosofie, dar acesta este un secret pe care il voi dezvalui alta data-sic!)

Si zana anterior mentionata foloseste din plin tehnologia, deci este profund interesata de stiinta, intr-un sens, desi ea sustine contrariul (fiind pasionata nu de stiinta rece si impersonala ci de literatura plina de viata, de emotii si de sentimente). Iata cum:

Ea a cumparat un smartphone cu aproape 20 de milioane de lei vechi (si il foloseste in fiecare zi, chiar si acum, hihi!) Dar ce este un smartphone? Este tehnologie. Este stiinta aplicata. Cu aceeasi suma ar fi putut cumpara in jur de 100 de carti de literatura. Dar nu le-a cumparat. A preferat un telefon (foarte) „inteligent”.

Zana este in mod semnificativ orientata catre stiinta. Dar ea nu stie asta. De aceea este o zana.

Comentarii oprite.