trafic

La volan. Ai condus si astazi, nu-i asa? (stiu ca exista si prieteni ai blogului care merg doar cu bicicleta…sau, chiar exista?) Si un sofer incompetent („cine i-a dat carnetul acestui idiot?”) ti-a taiat calea, a intrat pe banda ta fara sa semnalizeze, nu ti-a acordat prioritate, ma rog, lucruri pe care tu nu le faci niciodata.

Nu e prima oara cand ti se intampla asta. De fapt, ti se intampla zilnic. Norocul tau ca reactionezi. Da, nu esti o victima! Il injuri! Si pe buna dreptate (adica furia ta este indreptatita). Handicapatul acela chiar merita sa fie injurat (inca nu ai reusit sa rezolvi enigma privitoare la obtinerea carnetului)

In mod sigur nu te aude si probabil nici nu te vede. Dar tu il injuri. Te infurii. Asa faci mereu (sau destul de des). Nu te poti controla (vai, ce-am spus?) Dar de ce sa te controlezi? Furia ta este justificata. Si este placut sa o exprimi.

Produce ea un efect asupra soferului in mod clar incompetent? (si idiot, si idiot!) Nici unul. Comportamentul lui nu se schimba. Furia ta produce efecte doar in tine! Ce fel de efecte? Unele placute („te racoresti”) si altele mai putin placute. Iti strica dispozitia! (stii cum e sa te simti grozav si brusc un imbecil sa-ti taie calea, nu-i asa? S-a dus dracului dispozitia ta fericita!)

Dupa ce l-ai injurat nu este exclus sa te gandesti in continuare la el. Ganduri intunecate!  Sunt aceste ganduri de natura a-ti aduce inapoi dispozitia pozitiva pe care o aveai inainte de incident? Fireste ca nu! Mai mult, gandurile intunecate (pe care nu le poti controla si nici nu vrei, corect?) iti alimenteaza starea de nervi (pe care o porti cu tine si o oferi, cu generozitate, si altora)

Prin urmare, ce-ai obtinut fiind furioasa?

Si, daca ceea ce ai obtinut (o stare proasta) nu este ceva valoros, cum crezi ca ar fi intelept sa procedezi pentru ca data viitoare sa obtii altceva? Repetand comportamentele deja descrise? Sau facand ceva diferit?

Stiu, esti o persoana rationala si esti de acord cu ideea de mai sus (pentru a obtine ceva diferit este necesar sa te comporti diferit). Dar vrei  si sa actionezi intr-un astfel de sens? (nu doar sa te gandesti: strategie cognitiva) Si, de dragul discutiei, in cazul in care vrei, poti invata?

PS Iti garantez ca exista modalitati prin care poti ajunge sa iti pastrezi linistea interioara in ciuda traficului din Bucuresti (sau din alte orase asemanatoare). Nu in sensul de a deveni un maestru Zen (indivizi care stau ascunsi prin manastiri) ci de a reusi, cel mai adesea (deci nu mereu, esti doar o fiinta umana), sa-ti pastrezi o dispozitie pozitiva in ciuda evenimentelor externe (soferi idioti)

PPS Imi pare rau, pentru a le afla (de la mine) trebuie sa platesti. Hmm, ce placut ma simt!

Comentarii oprite.