mai putin de 70 (IQ)

Te-ar interesa cateva senzatii tari? Hai sa presupunem ca intentionezi sa devii parinte, nu peste mult timp. Exista cateva lucruri de care viitorii parinti se tem (intensitati diferite ale anxietatii), fie in mod justificat, fie fara nici un motiv rational. Si exista un lucru pe care orice parinte doreste sa-l evite (desi, atunci cand se produce, multi parinti se achita intr-un mod remarcabil de rolul care le revine):

Retardul mental. Cosmarul barbatilor si femeilor care intentioneaza sa devina parinti.

Este posibil ca din parinti cu inteligenta normala sa se nasca, surprinzator, copii cu retard mintal. Da! Intrebarea este: cu ce probabilitate? Daca iti faci griji foarte mari in aceasta directie (si chiar amani sa ramai insarcinata din acest motiv) sunt sanse, in opinia mea, sa nu cunosti valoarea exacta a probabilitatii.

Da, exista o probabilitate, nu ne ajuta la nimic sa negam realitatea. Din parinti cu niveluri normale ale IQ-ului se nasc, uneori, copii retardati. Cat de des? Hai sa ne conectam la realitate:

1%.

Din 100 de copii care se nasc din parinti cu inteligenta normala unul va fi retardat. In acest caz, de ce prevalenta estimata de OMS pentru Europa si America de Nord este de 3% din populatia generala?

Deoarece alti copii retardati se nasc in familii (inalt) vulnerabile  la aceasta boala mentala. De exemplu, daca unul din parinti are un frate sau o sora cu retard mintal riscul este de 5 ori mai mare, adica, la 100 de copii ai unor parinti care au un frate/o sora retardati, 5 vor fi, in mod sigur, bolnavi (se vor naste astfel)

Ce mi-ar placea sa intelegi din acest (scurt) text? Ceva ce pare inca imposibil (sau foarte greu) de acceptat deoarece ne lipseste o educatie (sau o informare) de buna calitate si/sau suntem inca, unii dintre noi, excesiv de naivi sau idealisti:

Genele conteaza mult mai mult decat suntem dispusi sa credem.

Parintii cu inteligenta normala care au, totusi, un copil retardat, au transmis o vulnerabilitate genetica. Citeste cu atentie si observa ca nu am spus ca au transmis boala! (vreau sa previn eventuala culpabilizare nejustificata generata de absenta intelegerii) Pentru ca boala sa existe sunt necesare mai multe conditii indeplinite simultan. Vulnerabilitatea genetica este doar una dintre ele.

Ea nu reprezinta, in acest caz, factorul cauzal. Dar exista. Vreau sa intelegem asta. Genele exista si, in combinatie cu alti factori (prenatali sau de mediu), produc efecte. Cred ca a accepta acest fapt este o expresie nu doar a maturitatii cognitive (cunoastere corecta) ci si a maturitatii emotionale (nu mai negam realitatea)

99 de parinti cu o inteligenta normala vor avea copii cu inteligenta normala. Dar o pereche nu va avea. Un psihoterapeut numea asta a slap in the face (fiind vorba de propriul copil). Da, realitatea, unora dintre noi, fara nici un motiv (sa nu aud de explicatiile infantile karmice sau vointa bizara a lui Dumnezeu!), le administreaza o lovitura puternica.

Din punctul meu de vedere, eforturile acestor parinti sunt absolut admirabile. Dar nu i-as condamna nici pe aceia care isi incredinteaza copiii unor institutii. Poate ca, in locul lor, as fi facut la fel. Cine poate sti cum va reactiona intr-o situatie limita?

PS Se intampla sa fii parinte (deja) si sa ai un copil normal? (pe care tocmai te-ai suparat) Ai castigat la loteria genetica. Sfatul meu este sa sarbatoresti in fiecare zi. Ai fi putut fi in cealalta categorie.

 

Comentarii oprite.