so young (not by The Corrs)

In contul unor datorii transgenerationale pe care serviciile secrete le au fata de familia mea nucleara (relocata, partial, la Fukushima) am fost informat si oarecum traumatizat (in ciuda rezilientei in care credeam cu ajutorul biasului optimismului) de urmatoarea stire: se pare ca la o facultate de psihologie din Bucuresti un grup de tineri incomplet socializati in spiritul conformismului si capabili, inca, de gandire independenta, sunt interesati de o restructurare  a setului de discipline studiate dorindu-si, dupa unele surse lipsite de credibilitate, inclusiv introducerea unui curs de Psihologie Evolutionista.

Incredibil, incredibil, ce isi imagineaza acesti tineri, ca traiesc in statul Massachusets si frecventeaza o universitate care produce laureati ai premiilor Nobel si Pulitzer? Sau ca, mai aproape de noi, sunt inscrisi la universitatea aceea care detine cea mai mare biblioteca din UK, anume 11 milioane de volume asezate pe 190 de km de rafturi?

Cineva trebuie sa-i aduca, in opinia mea, cu picioarele pe pamant (mioritic) si sa le explice ca psihologia in Balcani are un alt specific, care trebuie protejat, asa cum ar fi protejat un dinozaur gasit din intamplare in gradina palatului Cotroceni si ca nivelul invatamantului superior, conform unei legi secrete a Universului, coreleaza pozitiv cu numarul de kilometri de autostrada.

Totusi, daca mai imi este permisa o recomandare, as sugera ca masurile luate impotriva acestor minti care refuza cu incapatanare sa se inchida, contaminate, am impresia, si de un periculos virus purtator de puncte IQ, sa nu fie severe deoarece, data fiind tineretea lor, si imaturitatea usor de revelat cu ajutorul unor tehnici proiective, s-ar putea revolta, devenind greu de controlat. Mai mult, as mai sugera sa fie ajutati sa plece, eventual, in Olanda, la acele universitati absolut dubioase care s-au strecurat in TOP 100 conform   http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2013/psychology

In alta ordine de idei vreau sa ma delimitez si sa afirm cu mana pe inima, intr-un moment de HRV inalt (doar pentru connaisseuri), ca nu am nicio legatura cu acesti mici teroristi si dezavuez public orice incercare de innoire a curriculumului. Militez pentru mentinerea zonelor de confort (intelectual) in dauna zonelor de invatare si incriminez ca nesigura si stranie psihologia validata stiintific, preferand teoriile cu temeiuri poetice sau, si mai bine, complet neintemeiate, dar prezentate intr-un mod atragator.

Desi in textbook-urile dupa care invata extrem de superficialii studentii americani teoriei psihanalitice ii sunt dedicate doar 10 pagini din 800 iar marelui Jung o singura pagina (Psychology, 2009, Lilienfeld, Lynn, Namy si Woolf) consider ca aceasta stare de fapt este rodul unui complot pus la cale de cercetatori blocati din punct de vedere emotional si incapabili sa functioneze pe pilotul automat intuitiv, foarte bine descris, culmea, chiar de unul dintre ei (Daniel Kahneman, castigator pe cai necinstite  al unui premiu Nobel)

Timpul va arata valoarea inalterabila a viziunii psihodinamice si ii va reduce la tacere pe  psihologii infiltrati in posturile de conducere ale celor mai prestigioase universitati (de la decanate la centre de excelenta si laboratoare de cercetare), cei care indoctrineaza tanara generatie cu idei testate experimental si se opun pseudostiintei, ajungand, iata, sa isi intinda hidoasele tentacule pana in Romania, influentand cateva (din fericire, putine) minti lipsite de discernamant freudian.

Ma declar, prin urmare, de partea profesorilor din randul carora am plecat (iesind la pensie la o varsta care sa imi permita sa mai am relatii sexuale oedipiene) si sustin distrugerea blanda dar ferma a oricaror aspiratii de modernizare a programelor de invatamant si interzicerea lecturii cartilor aparute recent, la edituri prapadite gen Oxford University Press sau Pearson Education, Inc.

Tinerii mai sus amintiti, pe care nu doar ca nu-i cunosc dar nici nu vreau sa-i cunosc, ar face bine sa urmeze cateva grupuri de dezvoltare personala cu accent pe imbratisari de grup, pentru a se deschide din punct de vedere afectiv, si, in plus, ar putea medita mai mult la respectul pentru autoritate, mai ales daca aceasta nu isi extrage forta din dovezi.

Si, daca sunt pasionati de cautarea adevarului asemenea unor detectivi, cautare, chipurile, minunata si implinitoare, atunci sa-si faca abonament la HBO si sa-l urmareasca pe Sherlock Holmes (interpretat de un junkie, dar asta e o alta poveste)! Isi pot satisface acolo, in siguranta, nevoia de de a genera ipoteze si a face predictii, nevoie despre care stim deja ca este o expresie a pulsiunilor sexuale de tip sadomasochist.

In ceea ce priveste lectura unor personaje suspecte gen Daniel Gilbert, Timothy Wilson, Steven Pinker, Richard Nisbett, Douglas Kenrick, Eliott Aronson (un mosneag), Judith Rich Harris (o babeta), Martin Seligman, Michael Gazzaniga, Dacher Keltner, Tom Gilovich, Robin Dunbar, David Buss, Sam Harris, Adrian Furnham, Donald Robertson, Robert Sternberg, Christopher Peterson (din fericire mort de curand), Jonathan Haidt s.a.m.d (m-am plicitisit sa enumar aceste nulitati), ei bine, realizarea ei, imi spune intuitia mea clinica, nu are cum sa conduca la o stare de fericire in duh, din motive usor de inteles.

In final, imi exprim intreaga compasiune pentru acesti tineri rataciti si le doresc o revenire grabnica la drumul cel drept, trasat de inaintasii lor. Poate ca exista un timp si un loc pentru revolutii (cognitive), dar noi suntem un popor pasnic, iubitor de oi.

Comentarii oprite.