si tu esti un psiholog evolutionist (dar nu stiai asta)

Nu am intrat niciodata intr-un cazino din obscurul orasel Monte Carlo (si nici din alte localitati) dar, in cazul tau, m-as aventura sa pariez o suma de bani (aceea pe care o solicita invatatoarea pentru a finaliza renovarea clasei, daca ma gandesc la un caz recent). Pariez pe faptul ca intelegi gandirea evolutionista si, adanc inauntrul tau, esti un promitator psiholog evolutionist.

Iata cum poti verifica intuitia mea: imagineaza-ti o cladire cu doar doua usi, una in stanga si alta in dreapta. Prin usa din stanga ajungi la copilul tau, aflat la ultimul etaj al respectivei cladiri (nu ma intreba ce cauta plodul acolo!) Usa din dreapta permite accesul la alti copii, pe care nu ii cunosti. Ah, am si o veste proasta: cladirea arde! (a nu se confunda cu noua alianta politica, implicata in industria palariilor)

Tu ai de ales: fie intri pe usa din stanga si iti salvezi copilul, lasandu-i pe ceilalti sa moara, fie intri pe usa din dreapta si ii salvezi pe ceilalti copii, lasandu-ti urmasul prada flacarilor. Din pacate nu ai timp sa intri pe o usa, sa salvezi ce se poate salva si, apoi, sa intri pe cealalta usa, salvandu-i pe ceilalti (pe celalalt). Predictia mea este ca vei alege usa din stanga, adica vei alege sa-ti salvezi genele si investitia in ele. Acesta este un mod mai neprietenos de a spune, de fapt, ca vei alege sa-ti salvezi copilul deoarece il iubesti. Intelegi de ce ma simt relaxat in privinta acestui pariu?

Perfect. Acum ca am lamurit sansele tale de a intelege psihologia evolutionista sa mai pasim putin pe un teren tulburator: daca usa din dreapta reprezinta accesul la 5 copii pe care ii poti salva, o vei alege? (predictia mea este ca „nu”) Dar 10 copii? Dar 15? Si as putea creste in continuare intensitatea dramatica a acestei situatii dar renunt (generos?) in favoarea ta:

Exista un anumit numar de copii pe care ai alege sa-i salvezi, lasandu-ti copilul sa moara?

P.S Retine numele lui Robert Trivers. Daca esti absolvent(a) de Psihologie probabil nu ti-a vorbit nimeni despre el. Insa psihologia are o datorie enorma fata de el.

Comentarii oprite.