regula 12-7

Cativa tineri m-au intrebat, de-a lungul timpului, cum anume pot atinge excelenta profesionala. Pe tine te intereseaza raspunsul? (mai ales daca esti parinte de vietate dragalasa oarecum talentata)

Nu e nimic complicat si, in esenta, sunt necesare trei ingrediente:

  • Interes pentru domeniul respectiv
  • Abilitate de start (care urmeaza a fi dezvoltata)
  • Perseverenta  (asta ar fi partea mai neplacuta)

De fapt lucrurile nu sunt atat de simple dar nu vreau sa te descurajez amintind si de prezenta unui mentor (un model de rol) sau de importanta faptului de a fi la locul potrivit in momentul potrivit (the dumb luck factor)

In cazul in care iti doresti (intens?) sa afli sau sa descoperi interesele purtatorului de gene aproape sigur nerecunoscator, nu exista o metoda mai buna decat urmatoarea: permite-i sa incerce cat mai multe activitati! Nici un psiholog nu poate privi in oglinda lui magica astfel incat sa-ti ofere un raspuns sigur, chiar daca oglinda are un nume faimos: The Strong Vocational Interest Blank.

Pe de alta parte interesul pentru o activitate anume nu prezice performanta in domeniul respectiv. Interesul este doar inceputul calatoriei. Mai sunt necesare o serie de insusiri supramedii (pot fi dezvoltate prin antrenament) si, cum spuneam, cativa stropi de perseverenta. De fapt, nu cativa stropi ci un numar colosal de cisterne. Am si cifre, daca esti curioasa:

12 ORE PE ZI, 7 ZILE PE SAPTAMANA, TIMP DE 10 ANI.

PS Curiozitatea se plateste, dupa cum poti observa.

 

Comentarii oprite.