killing and letting die (not by Steinbock and Norcross)

O cunosti cumva pe Kristina? Dar pe Manfred? (N-ai cum, sunt personaje inventate de mine) Ei bine, Manfred si Kristina sunt prieteni (nu parteneri, atentie la sensuri) insa in ultimul timp pare a se intampla ceva cu ei. Mai exact, cu Manfred. E tot mai nemultumit in relatia cu prietena lui (nu stim de ce). De fapt, este atat de nemultumit incat hotaraste sa o ucida (brr!).

Iata cum: a auzit ca exista o planta exotica apta sa elibereze, daca primeste un anume ingredient (o substanta chimica), un parfum otravitor, in timpul noptii, practic insesizabil. Manfred se gandeste sa achizitioneze aceasta planta (de pe piata neagra) si sa o ofere in dar Kristinei (care nu banuieste nimic).

Asa ca ieri a mers in vizita la Kristina pentru a o intreba daca nu ar dori sa primeasca, fara nici un motiv special, o planta in dar. Cu aceasta ocazie a observat ca, in dormitorul Kristinei, se afla deja o astfel de planta (inclusiv ingredientul, bine ascuns la radacina plantei). O primise de cateva zile, de la un alt prieten (da, Kristina are prieteni destul de radicali, genul care vor sa inlocuiasca un presedinte in timpul mandatului).

Foarte multumit de ceea ce a vazut, Manfred si-a prelungit in acea zi vizita, fiind convins ca o vede pe Kristina pentru ultima oara. In cazul in care m-ai urmat pe firul povestii pana aici iata si o dilema morala (de week-end):

Va fi Manfred vinovat de moartea Kristinei?

Te intreb deoarece Kristina, nefiind avertizata de prietenul ei, va continua sa fie expusa moleculelor otravitoare emise de planta si, in cel mult 40 de zile (sic!) va muri. Pe de alta parte, Manfred oricum isi dorea sa moara. Diferenta este ca, in acest caz, nu mai are nimic de facut (nu este activ). Daca ar fi adus chiar el planta judecata noastra morala ar fi fost destul de simpla („Manfred este un criminal”).

Dar acum? Manfred, efectiv, nu-i face nimic Kristinei. Doar ca nu intervine! Este vinovat? Este la fel de vinovat? Este inocent? Gandeste-te bine la raspuns, te rog, deoarece ma stii: pun intrebari capcana! Cu alte cuvinte, raspunsul tau are mare legatura cu tine si cu felul in care traiesti (lucrurile pe care le faci dar si lucrurile pe care nu le faci).

Te las putin sa meditezi si revin. Ma duc sa-mi ud florile.

Tipareste acest articol Tipareste acest articol

Comentarii oprite.