despre viitorul psihoterapiei

Mergi pe un drum si, la un moment dat, se inchide. Nu mai poti inainta. Este blocat. Poate fi un drum intr-o padure, blocat de o stanca sau de un arbore cazut sau poate fi o strada cu un singur capat, acela pe care ai intrat. Trebuie sa te intorci daca vrei sa ajungi la destinatia ta. Timpul pe care l-ai consumat pentru a merge pe acest drum, despre care nu stiai ca este blocat (sau ti s-a spus dar nu ai crezut) a fost irosit. S-a dus. Timp pretios din viata ta, pierdut pentru totdeauna.

Sunt intrebat, din cand in cand, ce fel de formare in psihoterapie recomand (eu fiind, parca intr-o alta viata, formator in psihoterapie) Incerc sa ma abtin in a da indicatii precise desi apreciez in mod evident psihoterapia validata stiintific (de ale carei limite sunt, de asemenea, constient)

Pe de alta parte nu am nicio retinere in a spune ce NU recomand. O spun mai ales celor care nu stiu ce se intampla in lume, cel mai adesea pentru ca nu consulta surse credibile sau nu s-au gandit ca Romania nu este centrul Universului si ar putea exista alte locuri, caracterizate de o civilizatie mai avansata, in care psihoterapia sa fi inregistrat unele progrese surprinzatoare.

Nu recomand formarea in psihoterapii bazate pe teorii psihodinamice.

O astfel de optiune, din perspectiva nivelului la care a ajuns in acest moment cercetarea in psihoterapie, in special, si in psihologie, in general, este asemenea alegerii unui drum inchis (poti reveni la primul paragraf). Te poti angaja pe un astfel de drum, desigur, nimeni nu te impiedica (si scolile te asteapta cu bratele deschise, chiar te invita seducator), insa peste un timp vei realiza ca nu mai poti inainta iar colegii tai care au ales alte drumuri sunt mai departe.

Da, vei intelege, in mod dureros, peste un numar de ani, ca a fost o alegere gresita. In cazul in care nu gusti metafora mea topografica iti propun alta mai ancorata in tehnologie: a alege sa te formezi intr-o scoala de psihoterapie ale carei interventii sunt ghidate de teorii psihodinamice (pseudostiintifice) este ca si cum ai alege sa-ti cumperi un telefon fix in era telefoanelor mobile.

Este o alegere depasita de vremuri. Telefoanele fixe au avut vremea lor (cand nu exista concurenta) Acum chiar si pensionarii folosesc telefoane mobile. Sau prefera un iPad? (just teasing)

Nu am nimic, jur, cu oamenii care ofera servicii de formare in psihoterapii orientate de gandirea psihodinamica. Unii dintre ei sunt prizonierii disonantei cognitive. Altii sunt prea in varsta pentru a se reinventa. Iar altii sunt pur si simplu multumiti de instrumentele folosite, fara a viza excelenta profesionala.

Cand fac o astfel de contra-recomandare, ma gandesc doar la tinerii care ar putea profita de lucrurile minunate descoperite de psihologia anilor 2000 in loc de a deveni victimele intarziate ale unui domn dependent de cocaina, creatorul unei teorii prin care se poate demonstra orice fiind, astfel, nefalsificabila (nestiintitifica).

De asemenea, ma opun unor idei care au contaminat cultura moderna, culpabilizandu-i in mod nedrept pe parinti si impiedicandu-i pe oameni sa-si asume responsabilitatea pentru vietile lor, prin actiuni inteligente, in loc sa se planga, sa „analizeze” si sa „explice” (intr-un fel care nu poate fi infirmat) trecutul.

Aceasta orientare catre realitate, fie ca o gasim in psihoterapie sau, pur si simplu, in atitudini individuale si sociale cotidiene, este complet neadaptata  timpurilor in care traim si nu vad nici un motiv pentru care sa nu o expun, aratand, din cand in cand, ca Imparatul e gol.

Prin urmare, daca esti la o rascruce de drumuri si crezi despre tine ca ai putea profesa in domeniul psihoterapiei, rezerva timp pentru a face o alegere informata. Si, daca te ajuta in vreun fel, da-mi voie sa-ti semnalez o initiativa a guvernului britanic (IAPT, poate ii voi dedica un articol separat), o investitie de 500 de milioane de lire sterline pentru extinderea accesului la un anumit set de interventii psihoterapeutice.

Cred ca iti poti reprezenta ce inseamna o jumatate de miliard de lire sterline. Ei bine, ele nu au fost oferite scolilor psihanalitice, integrative, variatelor scoli umanist-experientiale si nici NLP-ului (hihi!) ci unei scoli de psihoterapie validata stiintific, recomandata de National Institute of Clinical Excellence. Britanicii privesc din prezent catre viitor.Tu?

PS Printeaza acest articol si mai citeste-l peste 10 ani.

 

Comentarii oprite.