the (sexy) psychologist

Andrei Plesu vorbeste cu ingerii. Eu dialoghez cu zanele (am pastrat un contingent, dintr-o viata anterioara) Iata si proba:

Mi se pare ca tu promovezi, pe acest blog, psihologia evolutionista. Nu este un efort inutil? Lucrurile acestea oricum se invata la facultate.

La care facultate, dragalasa prietena? (intrebare retorica) Promovez psihologia evolutionista deoarece facultatile din Romania nu fac asta (suficient)

Si de ce ar fi important pentru studentii la Psihologie sa invete asa ceva?

Deoarece psihologia evolutionista reprezinta, in acest moment, cea mai larga paradigma in care putem intelege mintea si comportamentul uman. Ea nu anuleaza abordarile cognitiviste, socioculturale sau ale invatarii (behavioriste) ci le integreaza in ceva mai larg. Nu este separatoare ci unificatoare.

Adica a fi cognitivist, de exemplu, si „evolutionist” nu sunt perspective care se exclud?

Exact. Pe de alta parte, nu poti fi, simultan, si adept al orientarii psihodinamice (aflata pe moarte, oricum) si comportamentalist. Acestea sunt abordari mai limitate ale mintii.

Deci psihologia evolutionista, ca paradigma, ar putea fi viitorul.

Intr-un anume sens, da. Psihologia evolutionista ne aminteste (daca am uitat) sau ne invata (daca nu am stiut niciodata) ca suntem organisme biologice, animale, mai exact (in afara de tine, desigur) iar toate fiintele vii de pe aceasta planeta asculta de un principiu unic, anume principiul selectiei naturale.

Ce inseamna asta?

Inseamna ca mecanismele psihologice ale oamenilor au fost selectate evolutionist. Inseamna ca nici un bebelus nu se naste cu o minte de tipul blank slate ci are deja o serie de tendinte si inclinatii care se vor manifesta fie imediat, fie mai tarziu, conform unor programe genetice.

Iar genetica este in plina dezvoltare iar psihologia va beneficia foarte mult de pe urma progreselor ei.

In raport cu IQ-ul mediu al zanelor imi demonstrezi acum ca esti mult deasupra.

Multumesc!

A fost un compliment deliberat. Tocmai ti-am satisfacut nevoia de status (sunt in percentila 95 a zanelor)

Da, m-am prins. De aici nu rezulta ca noi doi vom avea o relatie sexuala.

Nici nu cred ca ar fi o idee buna. Aceasta este o rationalizare, evident. Apelez la ea pentru a face fata respingerii.

Hai sa revenim la lucrurile serioase!

Este uimitor cum oamenii (profesorii de psihologie) vorbesc despre „evolutie” si dezvoltare, „vindecare” sau imbunatatire, dar nu inteleg (si nu aplica) gandirea evolutionista.  In psihologie orice sub-domeniu (personalitatea, emotiile si motivatia, perceptia, invatarea etc.) poate fi studiat in cheie evolutionista. In cele mai bune universitati din aceasta lume lucrul acesta deja se intampla.

Si tu ai vrea sa se intample si in Romania.

Da, si se va intampla. Nu exista o alta optiune (mai buna). E doar o problema de timp. Iti amintesti cum eram la inceputul anilor 90? Nu stiam mare lucru despre democratie sau despre economia de piata. Dar am facut pasi in aceasta directie pentru ca nu exista o alta mai buna. Suntem inca in urma multor tari deoarece startul nostru a fost intarziat. De aceea aproape 3 milioane de romani au plecat. Au ales societati mai avansate.

Dar ne miscam, nu-i asa?

Da, lucrul acesta ma bucura. In materie de intelegere si practicare a psihologiei, totusi, constrangerile nu sunt asa de puternice (precum cele sociale la care ma refer mai sus), fiind vorba de optiuni individuale. Un student, astazi, desi nu este stimulat de profesorii lui, la facultate, poate absolvi un curs online pe coursera, poate urmari, incantat, un TED Talk, sau poate citi carti de foarte buna calitate pentru care plateste sau le descarca, in numele unor idealuri nobile, de pe Net, fara sa plateasca drepturi de autor.

Si il ajuta cu ceva?

Este ca si cum m-ai intreba daca, in zilele noastre, merita sa-ti cumperi un telefon fix sau e mai bine sa investesti intr-un telefon mobil (un smartphone) Cine este la curent, azi, cu cercetarile avansate si cu cele mai noi teorii din psihologie va fi, maine, un profesionist. With a competitive edge, by the way.

Comentarii oprite.