nu ti-am promis o gradina de trandafiri

Ma iubesti? Ma iubesti mult? Sigur, sigur? Promiti ca ma vei iubi toata viata?

Nu stiu daca esti in dispozitia de a medita la promisiuni sau daca ai un prichindel care ti-a reamintit, intr-un mod crud, specific varstei, ca nici astazi, cu accent pe „nici”, nu ti-ai tinut promisiunea. Dar hai sa ne gandim daca actul de a face ceea ce ai promis este intotdeauna un lucru bun (daca esti o persoana demna de consideratie morala pentru ca ti-ai respectat promisiunea).

De exemplu, eu iti promit ca, la sfarsit de saptamana, vom merge impreuna, pe uluitoarea autostrada, pana la Cernavoda, pentru a admira centrala nucleara (parintii nostri sunt militanti ecologisti, nevrotici, fireste, iar noi, doi adolescenti, mai ales tu, simtim nevoia sa ne diferentiem de ei). Si iata ziua de sambata sosita si pe mine la volanul masinii primite de la bunicul meu pentru meritul de a fi promovat BAC-ul, in a doua sesiune (promovarea BAC-ului, daca nu esti la curent cu ultimele evolutii scolare, este o reala performanta).

Totusi, in timp ce merg spre tine, ascultand postul meu favorit de stiri, Trinitas, imi ajunge la urechi, de fapt in aria Wernicke, urmatoarea informatie: „La Cernavoda a avut loc un grav accident nuclear, un fel de Cernobil la puterea a doua din punct de vedere al nivelului radiatiilor eliberate in mediu”. Nu-mi place aceasta veste insa eu sunt o persoana morala, nu un ins inconsistent care actioneaza dupa cum bate vantul.

Promisiunea este promisiune!

In cazul in care propozitia de mai sus iti pare lipsita de forta informationala (nu transmite nimic) lucrul acesta se datoreaza limitelor Internetului (ar fi necesar sa auzi componenta ei paraverbala). Ceea ce vreau sa spun este ca, pentru a fi in acord cu teoria mea etica de inspiratie neokantiana (oare prichindelul stie?), este necesar sa fac lucrul pe care am spus ca-l voi face, indiferent de consecinte.

Pentru ca, daca nu-mi tin promisiunile si vin cu tot felul de explicatii („este periculos sa ne expunem unui nivel inalt de radiatie, am putea ramane impotenti, in primul rand tu, care stii ce karma proasta ai!”), pun in pericol relatia mea cu tine. Si e si normal sa se intample asta: ce incredere ai mai putea avea in mine daca una spun ca voi face si alta fac?

Vezi, eu vreau sa fiu un tip integru, pe care tu, prietenul meu, sa te poti baza. Am promis ca mergem la Cernavoda, mergem la Cernavoda! Ca ploua, ca ninge, ca e furtuna, ca a explodat centrala, nu conteaza! Respectarea promisiunii este un lucru mult mai important.

Sau poate ca nu? In acest caz, tu (un altul, nu prietenul meu adolescent, foarte interesat de masturbare), o persoana rationala, ai putea gandi ca respectarea promisiunii nu produce nici un fel de bine, ba este chiar periculoasa pentru amandoi (si alte sute de mii de cetateni din apropierea orasului Cernavoda, fara a-i aminti si pe restul, pentru ca asta ar crea panica).

Este un lucru bun sa respecti o promisiune, dar nu prin el insusi, ci numai daca respectarea promisiunii produce rezultate pozitive adica, pe scurt, face bine cuiva. Poate esti de acord cu aceasta pozitie mai nuantata. Iti dai seama, totusi, cat este ea de periculoasa, mai ales pentru prichindelul tau? Avand o minte mai dezvoltata, poti gasi oricand argumente in favoarea ta, adica ii poti demonstra ca, incalcandu-ti o promisiune, ai evitat un rau mai mare decat binele pe care l-ai fi facut, un rau de care Praslea nu este constient dar pe care il va intelege cand va fi mai mare.

Si mai credeai despre mine ca sunt de partea copiilor! Nu sunt, e limpede! Orice persoana cu un IQ peste medie poate invoca tot felul de motive pentru a justifica o promisiune incalcata. Si, chiar daca nu te convinge, ea s-ar putea simti inocenta, ceea ce nu este putin lucru. Si atunci, nu au dreptate Kant & Co.? Nu cumva  respectarea promisiunilor este un imperativ categoric?

Off, m-am incurcat de tot. Salutari de la Cernavoda! (unde totul este ok, mai putin un dop de cativa kilometri pe autostrada, bine primit de soferi deoarece, pentru a exista un dop, trebuie sa existe autostrada iar autostrada chiar exista, prin urmare traiasca regii asfaltului!)

Comentarii oprite.