Milka, azi ti-ai mancat vegetalele? (si fosfatii)

Bunica mea, nonagenara de acum (spre marea mea fericire, daca providenta divina mi-a alocat genele care este) nu suporta laptele (si produsele din lapte). Acesta nu e nimic altceva decat un paradox urias deoarece toata viata a avut de-a face cu ele (locuind la tara). Da, mai stiintific vorbind are intoleranta la lactoza.

Dar stii ceva? (nu neaparat tu, poate cunosti pe cineva cu o problema similara) Au existat timpuri cand vacile cresteau de capul lor (in salbaticie, mai exact) Abia acum 8 sau 9 milenii oamenii au reusit sa le domesticeasca. Ei bine, in acele timpuri toti oamenii erau intoleranti la lactoza si nu puteau digera laptele (intelegi acum de ce imi place, uneori, psihologia evolutionista? Am niste chestii deosebit de primitive in mine)

Iata cum in numai 10.000 de ani, ca urmare a unei inovatii culturale (domesticirea animalelor), a avut loc si o formidabila evolutie a genelor (care, altfel, au nevoie de perioade uriase de timp). S-au produs, spontan (am renuntat la ipoteza Mos Craciun, stii), mutatii genetice care le-au permis adultilor sa tolereze lactoza si sa se delecteze cu un pic de laptic (au aparut gene care favorizeaza producerea unui anumit tip de enzima)

La toti oamenii de pe Pamant? Nu chiar! Mai ales la cei din Europa si din partea de est a Africii, acolo unde cresterea animalelor (vaci, oi, capre) s-a dezvoltat. In Asia si in Africa de Vest (Namibia, Angola, Gabon, Ghana, Guineea , Grecia, esti atenta?) intoleranta la lactoza continua sa fie relativ frecventa.

Nu vreau sa intelegi de aici ca unii din prietenii tai au, de fapt, ochii oblici si pielea galbena sau ca merg la rude, atunci cand nu spun, la Abidjan. Doar subliniez un fenomen fascinant, anume ca poate exista un impact semnificativ al culturii (experientelor de viata) asupra evolutiei genelor. Genele nu sunt atotputernice (dar nici niste prapadite de elici). Si, daca o vaca a reusit o astfel de performanta (simbolic vorbind), oare de ce anume sunt capabili oamenii constienti, inarmati cu microscoape cu neutroni?

Sunt optimist dar nu excesiv.Vacile par mai blande.

PS Merg acum sa savurez un iaurt cu Musli pentru sportivi. Jur ca propozitia anterioara este, in cea mai mare parte a ei, adevarata.

Comentarii oprite.