la ce foloseste sa inveti sa citesti

Fiind pasionat de cercetarile din domeniul inteligentei am dat si peste cateva statistici pe care vreau sa le impartasesc. Ele se refera la evreii  Ashkenazi (cu o descendenta europeana):

Sunt grupul etnic din Statele Unite cu cel mai mare IQ mediu. In raport cu media grupului etnic al albilor americani sunt mai sus cu doua treimi dintr-o deviatie standard si, in unele studii, chiar cu o deviatie standard, ceea ce inseamna ca IQ-ul mediu graviteaza in jurul lui 110-115. Enorm!

Studentii evrei (ambii parinti evrei sau, in estimarea conservatoare, doar unul din parinti evreu) la facultatile din Ivy League (grupul celor mai prestigioase universitati americane: Harvard, Stanford, Yale etc.) reprezinta 33% din totalul studentilor. Iar asta in conditiile in care evreii reprezinta 2% din totalul populatiei Statelor Unite.

Din 100% premii Nobel obtinute de oameni de stiinta americani evreii americani au obtinut intre 27 si 40% (din nou, in functie de estimarea mai larga, liberala sau mai stransa, conservatoare). Echivalentul premiilor Nobel pentru matematica, the Fields Medals, au revenit evreilor americani in proportie de 26-34%.

30% din membrii Curtii Supreme de Justitie sunt evrei. Iar in privinta premiilor Nobel pentru economie evreii sunt suprareprezentati cu un factor de 200:1.

Ii sunt recunoscator pentru toate aceste date lui Richard Nisbett, Distinguished University Professor la Universitatea din Michigan!

Fireste ca trebuie sa exista o explicatie pentru aceste date uimitoare. Sunt 5 teorii. Dar nimeni nu stie care este teoria corecta! Un lucru e sigur: daca vrei copii mai inteligenti decat media, orienteza-te spre un sau spre o Ashkenazi.

PS1 In anul 64 marele preot evreu Yehoshua ben Gamla a emis un edict prin care cerea tuturor barbatilor sa fie capabili sa citeasca Talmudul. Aceasta exigenta a fost atinsa in aproximativ 100 de ani de la emiterea ei. Rezultatul: evreii au devenit primul grup etnic (barbatii) alfabetizat. Urmatorul grup care a reusit aceasta performanta cognitiva a inregistrat-o 1700 de ani mai tarziu!

PS2 Cunosc si eu o tanara pe care incerc sa o conving sa facem diverse lucruri impreuna (de fapt, mai mult ea) insa, din motivele enumerate mai sus, nu reusesc sa o pacalesc.

Comentarii oprite.