la altitudine

Astazi am date (statistice), gratie unor persoane pe nume John Komlos si Robert Fogel. Le prezint imediat, o clipa, Sano Vita imi spune sa aleg sa fiu sanatos, asa ca aleg o noua bucatica de cantalup, stiind ca 100 de grame reprezinta 81% din doza zilnica recomandata de vitamina C (vei intelege imediat rostul acestei informatii nutritionale).

Bine (yummy yummy!), sa revenim: In Germania (pe atunci Bavaria), la mijlocul secolului 19, inaltimea medie a adultilor era de 167,3 cm. Exact in aceeasi perioada media barbatilor americani albi era la valoarea de 174,1 cm. Cu aproape 7 centimetri mai mult!

Si acum sa vedem cum stateau lucrurile putin mai tarziu, de exemplu la sfarsitul secolului 20 (adica peste 150 de ani): americanii erau la 178 cm (castigasera doar 4 cm) pe cand germanii se aflau la un incredibil 180 cm. Nu doar ca recuperasera deficitul de 7 cm dar chiar ii depasisera pe americani.

De ce? S-au schimbat genele in doar 150 de ani? Imposibil, genele au nevoie de zeci de mii de ani pentru schimbari semnificative la nivel de grupuri umane mari. Si atunci? Cum se explica saltul de 13 cm in doar 150 de ani? (al americanilor)

Inaltimea are o heritabilitate foarte inalta (peste 90%). Cu toate acestea, iata, schimbarea conditiilor de mediu (nutritia, in acest caz) poate avea un impact urias asupra unei trasaturi inalt heritabile. Da, parintii inalti tind sa aiba copii inalti. Dar de aici nu rezulta ca parintii de inaltime medie nu pot avea, si ei, copii inalti. Ba da: daca ii hranesc bine! (prin “bine” inteleg si proteine de origine animala, precizare pentru parintii obsesivi)

Ai inteles de ce ma (auto)tratez cu cantalup? Cu amendamentul ca, in cazul meu, e putin cam tarziu! (nu pot concura cu administratorul sitului, un gigant venit direct din NBA, simbolic vorbind, dar nici nu sufar prea tare, din moment ce sunt asemenea americanului mediu de acum 15 ani, chinuit acum de cosmarul pe nume Sandy) Insa tu, daca ai vietati dragalase in preajma sau doar in proiect, ai grija ce le dai sa manance. Usile la apartamentele clasice sunt proiectate pentru 200 de centimetri.

Comentarii oprite.