in cazul in care ti se zbate un ochi

Tu muncesti (cum, chiar acum, cand citesti acest articol?) si, din banutii pe care ii primesti, accepti sa virezi o parte spre Fondul National al Asigurarilor de Sanatate (adica iti platesti asigurarea de sanatate). Dupa aceea, normal, te imbolnavesti. Dar ai asigurare, nu-i asa? Mergi la spital si nu este necesar sa achiti (integral) consultatia/interventia deoarece ai asigurare (altfel ce rost ar avea sa platesti asigurarea atunci cand esti sanatos?)

Ah, dar stai putin! La ce spital ziceai ca te duci? La unul de stat sau la o clinica privata? Pentru ca sa stii ceva: daca mergi la un spital privat degeaba ai (vei avea) asigurare medicala, acolo platesti integral. In acest caz, de ce mai mergi la un spital privat? (e ca si cum ai plati asigurarea de doua ori)

Sau poate ca intrebarea nu e bine pusa si trebuie reformulata: de ce mai platesti asigurare daca nu poti beneficia de ea asa cum alegi tu? (prietene, intreaba-i pe cei pe care i-ai votat, ei decid daca ai dreptul sau nu sa alegi servicii de o calitate mai buna avand asigurare medicala platita la zi)

Pe scurt: daca ai asigurare de sanatate, gratie unei contributii platite constiincios, trebuie sa mergi la un spital de stat, indiferent cum este el (si asigurarea ti se activeaza). Poti merge si la un spital privat, daca vrei, insa acolo asigurarea nu-ti foloseste la nimic. Dar banii platiti de tine (prin contributie) sunt folositi de un altul, cel care merge la un spital de stat.

Cool! Tu platesti si un altul beneficiaza. Compasiune budista, in opinia mea, desi nimeni nu circula prin tarisoara in robe portocalii. And just for fun: ministrul Sanatatii este un liberal.

PS Acest articol nu ar fi fost posibil fara tanarul jurnalist la care m-am referit anterior si care scrie intr-o maniera mult mai documentata si serioasa. Eu doar am sintetizat. Doamne Dumnezeule cel facator de minuni si adept al gandirii critice, iti multumesc ca sunt sanatos! Ma mai jeneaza tumoarea, uneori, dar e ok. Umoarea, umoarea am vrut sa spun, ce-o fi cu actele astea ratate din ultimul timp? Poate ar fi bine sa merg la medic, asa, preventiv. Da, da, asa voi face. Merg la un medic adevarat, un saman cu jeep (jur ca este adevarat, mi-a povestit cineva care s-a intors din Peru, dar nu dau alte informatii, e confidential).

Comentarii oprite.