(doar) trei cuvinte (sa-ti mai spun)

Aflam din presa de astazi de soarta unui cunoscut jurnalist de politica externa de la CNN si Time Magazine, prins cu mata-n sac (a plagiat o colega de la New Yorker). Fareed Zakaria a recunoscut boroboata si acum este suspendat. „Am facut o greseala oribila”, a spus el.

Cu ocazia aceasta mi-am adus aminte de cateva randuri trimise de o doctoranda in psihologie (la New York). I-am cerut permisiunea sa le reproduc, stiu ca nu e de joaca nici cu americanii nici cu tinerii plecati la studii in America (in Romania, stim deja de la tanarul cu „uite mini-recensamantul, nu e mini-recensamantul!”, sunt alte standarde):

” Si acum hai sa iti spun ce inseamna plagiat aici. Trei cuvinte, unul dupa altul, scrise fara ghilimele. Nu paragrafe, 3 cuvinte (exista softuri pe care le folosesc multi profesori pentru a verifica asta). O idee scrisa de cineva o data, si preluata, chiar daca este parafrazata. De exemplu, intr-o lucrarea de-a mea de aici, am scris la un moment dat ca, in general, copiii cu autism au dificultati de socializare si relationare. Este o constatare, dar a trebuit sa caut referinte biografice. Nu exista loc pentru inferente, pareri personale, sau concluzii de acest fel decat in sectiunea de discutii a unei lucrari de cercetare. Si pentru ca domeniul in care lucrez eu se bazeaza pe cercetare 100%, trebuie sa prezinti date si “dovezi” inainte de a face orice supozitie. Si asa este normal sa fie. Eu stiu cat de mult am muncit in astia doi ani, si m-ar enerva ingrozitor ca cineva sa imi fure ideile si lucrarile scrise de mine in felul in care se face in Romania. In plus, pedeapsa pentru plagiat este exmatriculare (daca esti student) si o cariera terminata daca esti academician. Dar lasand deoparte pedeapsa, efortul pe care il depui muncind ar trebui sa motiveze pe oricine are bun simt sa aprecieze munca intelectuala a altcuiva. „

Eh, americani obsesivi, nu-i asa? Auzi la ei, „trei cuvinte”! Inteleg de ce-i uraste toata planeta, in frunte cu Islamul fundamentalist cultivator de mac.Sau de Mc?

P.s. Multumesc, Mirela! Poate te vei intoarce intr-o zi, invitata de Universitatea din Bucuresti.

Comentarii oprite.