divortul ca predispozitie genetica

Nu peste mult timp, in Romania, se vor intampla multe lucruri bune. Nu vor mai exista, pe strazi, caini vagabonzi care sa muste adulti  si copii purtatori de karma negativa. De la Brasov la Cluj se va putea circula pe autostrada. Nu vor mai pleca medici in strainatate, la fiecare cinci ore, ci se vor intoarce. Gigi Becali va fi iesit din viata publica si se va ocupa, din nou, de oi, fructificandu-si talentul nativ.

Iar la facultatile de psihologie se va preda o disciplina pe nume GENETICA COMPORTAMENTALA.

Putinii studentii care vor audia acest curs vor afla, stupefiati, ca exista o heritabilitate a divortului. Cum asa? (te intrebi tu acum) Nu, in sensul propus de teoriile invatarii sociale ci in altul, pe care te ajut imediat sa il intelegi.

Imagineaza-ti ca ai un frate geaman de care ai fost despartit la nastere. Nu mai stii nimic de el (dar eu stiu, pentru ca va supraveghez pe amandoi prin intermediul unui satelit nord-coreean) Aveti vieti complet diferite, la sute sau mii de kilometri distanta.

Iar acest frate, la un moment dat, divorteaza. Care crezi ca este riscul tau de a divorta? Observa, te rog, ca nu intreb nimic despre calitatea relatiei tale maritale, despre frecventa cu care ii faci mici surprize (femeile adora asta, am tot auzit din surse lipsite de credibilitate) sotiei tale, despre problemele voastre sexuale (in sensul de orgasme interminabile), despre interesele voastre comune sau minorele incompatibilitati care va fac sa discutati toata noaptea (fara nici un rezultat, desigur)

Intrebarea mea este simpla: daca el a divortat, ce risc exista pentru tine sa divortezi? Nu te grabi sa spui ceva de genul „Nici un risc, suntem oameni complet diferiti”  pentru ca te vei insela. Mai gandeste-te! Nu sunteti chiar atat de diferiti ba, la o adica, aveti in comun 100% din gene (fiind gemeni identici) Te gandesti, da? (te aud cu senzorii mei dintr-un univers paralel, spiritual, esoteric si magic) Bun, acum sa confruntam raspunsul tau cu datele furnizate de genetica comportamentala:

Daca fratele tau geaman identic divorteaza riscul tau de a face exact acelasi lucru este de 45%.

http://www.jstor.org/discover/10.2307/40062810?uid=3738920&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21102125284563

 

PS 1In cazul in care nu te-a invatat nimeni sa intelegi (sa citesti) riscurile: 45% este un risc urias. Pentru comparatie, riscul de a trai un episod depresiv major, candva de-a lungul vietii este de 16% (daca traiesti in Statele Unite) si reprezinta un risc mare. Si inca: daca nu ai fumat niciodata, riscul de a dezvolta un cancer la plamani este de 0,5% (ce, credeai ca daca nu fumezi scapi? Hihi!)

PS 2 Daca esti cuminte iti spun in curand si care este heritabilitatea alcoolismului.

Comentarii oprite.