dilema ratonului (poate si a veveritei)

Vreau sa-ti spun, foarte pe scurt, povestea prietenului meu (fictiv), Zarath (functionarului care a intocmit certificatul de nastere i s-a parut prea lung numele „Zarathustra” iar tatal copilului nu a observat, fiind beat). Zarath este casatorit, de aproape 10 ani, cu Frida (pe care o cunosc mai putin deoarece ma evita de cand nu mai cred in sincronicitati si, ca o ironie, nici nu ne intalnim intamplator).

Zarath si Frida, sot si sotie, da? (repet pentru ca stiu ca esti la capatul unei zile de munca epuizante, cum stim deja despre surfingul pe Net de la birou, cand seful este in concediu) Cei doi, la randul lor, sunt prieteni cu Emanuela. Nu in aceeasi masura, Zarath o cunoaste pe Emanuela inca din scoala generala (din oraselul Konigsberg). O vreme au pierdut legatura dar s-au regasit acum cativa ani, gratie unei inventii pe nume Picturebook. Cum era si normal, a prezentat-o Fridei pe Emanuela si cele doua femei s-au imprietenit.

Dar nu foarte tare, cum ziceam. In plus, sunt cateva luni de cand Zarath petrece destul de mult timp cu Emanuela iar Frida, desi are incredere deplina in sotul ei, in cele din urma l-a intrebat daca Emanuela este amanta lui (Emanuela nu este casatorita, fiind o fire libertina).

„Cred ca s-ar simti foarte ranita daca asa spune ca suntem amanti”, s-a gandit Zarath. „Apoi”, a continuat el, tot in gand, „Frida tocmai a fost concediata, fara nicio vina, si nu este momentul sa primeasca o astfel de veste”. Ce crezi, Zarath avea o relatie cu Emanuela? Nu te grabi, el poate fi un tip reflexiv caruia ii place (i se elibereaza dopamina in cap) sa se gandeasca la tot felul de situatii ipotetice.

Adevarul este ca Zarath si Emanuela, ei bine, cam duceau pionierul la ecluza, daca ma-ntelegi. Se babardeau, daca nu ma-ntelegi. Aveau aceasta fantezie inca din liceu (cum, si tu?) si li s-a parut inofensiv sa o concretizeze acum, ca sa scape de ea (de fantezie). Nu era nimic serios intre ei, doar o joaca plina de icnete si gafaituri, uneori. Nu avea sa dureze mult si chiar asa s-a intamplat (doar ca Frida a intrebat la mijlocul acestei perioade de exorcizare a fanteziei).

Pentru Zarath relatia cu sotia lui era foarte importanta si nu-si dorea sa o percliteze cu un exces de autenticitate (stiind foarte bine ca experimentele lui sexuale cu Emanuela nu vor dura). Avea, totusi, o dilema, el fiind un om integru (spune adevarul). A meditat putin inainte de a-i raspunde Fridei (se astepta la intrebarea ei, nevasta lui nefiind o proasta). Si i-a spus ca nu are nici un motiv sa fie ingrijorata deoarece intre el si Emanuela nu se intampla nimic. Frida s-a relaxat, simtind ca i s-a luat o piatra de pe inima. Si 2-3 luni mai tarziu, cum spuneam, Zarath si Emanuela au incetat sa mai duca maimuta la dresat.

Stii ce urmeaza sa te intreb, nu-i asa? Doar ma cunosti de acum, sunt mai previzibil decat pasii domnului Ion Iliescu pe drumul senilitatii. Da, fratele meu, si tu, surioara, asta te intreb:

A procedat bine Zarath mintind-o pe Frida?

P.s. Nu recomand lectura acestui articol in prezenta partenerului sau a partenerei, cu atat mai putin atunci cand sunt invitati prieteni apropiati, inclusiv din scoala generala sau liceu.

Comentarii oprite.