“de ce nu faci, mama, si tu, un copil, doi?”

Vei savura acest articol insa numai daca esti femeie si:

  • Nu vrei sa ai copii (dar toata lumea te preseaza)
  • Ai deja un copil (si cei din jur nu inteleg de ce nu mai faci unul)

Probabil nu ai auzit de The Study of Mathematically Precocious Youth, un studiu longitudinal care a urmarit vietile a 5.000 de indivizi selectati inainte de 13 ani, cand, fiind in clasa a saptea sau a opta, au sustinut SAT-ul (un test pe care adolescentii americani il dau la 17 ani) si au obtinut mai mult de 700 de puncte (din 800) la „abilitati de rationament matematic” si mai mult de 630 de puncte la „abilitati de rationament verbal”. Altfel spus, niste copii foarte, foarte inteligenti (IQ-uri peste 155).

Ti-ar placea sa stii ce s-a intamplat cu acesti tineri? (mai ales cu fetele) 54,3% dintre femei au obtinut doctorate (baseline-ul pentru populatia americana este de 1%) 20% (tot dintre femei) castigau deja mai mult de 100.000 USD/an la 30+. 21,7% (din total barbati si femei) erau deja profesori plini intr-una din primele 50 de universitati americane in jurul anilor 30 (peformanta la fel de obisnuita ca victoria unui sportiv roman intr-o proba olimpica de schi tinuta in Finlanda)

Extrem de bine realizati din punct de vedere academic, social si economic (aceasta este ideea, pe scurt)

Si prichindei, aveau si prichindei? Ei, aici lucrurile sunt un pic diferite. Din 100 de femei la 33 de ani, 69 nu aveau copii (linia de referinta pentru populatia americana in intervalul 30-34 este 26,4%) Nici barbatii nu stateau mai bine la acest capitol: doar 35 din 100 aveau copii.

Acesta e doar unul din studiile (longitudinale) care pare a sustine urmatoarea idee:… Nu, inca nu o formulez, vreau sa ma asigur ca vei intelege corect si, de aceea, vreau sa-ti explic ce este aceea o corelatie:

Cum ar fi daca ti-as spune ca, in urma unor cercetari riguroase facute de extraterestri (singurii care poseda tehnologia necesara) s-a descoperit ca exista o legatura intre marimea cupelor sutienelor si numarul de limbi straine cunoscute de femei? Mai exact, corelatia este urmatoarea: cu cat o femeie se apropie mai mult de D cu atat vorbeste mai multe limbi straine! Exista chiar si o teorie care explica aceasta corelatie surprinzatoare insa presimt ca nu vrei sa o stii, mai ales daca porti B sau, si mai grav, A!

Fireste ca nu exista nicio legatura intre marimea sutienelor si stapanirea la nivel de excelenta (sau la nivel de supermarket: aveti oo?, in spaniola, desigur) a unei limbi straine. Altfel spus, aceste doua variabile nu sunt asociate. In nici un fel! D la sutien nu este o garantie ca il poti citi pe Heidegger in original (sau pe JK Rowling) Corelatia este zero! (poti rasufla usurata)

Insa alte variabile sunt corelate, adica intre ele exista o anume legatura, mai slaba sau mai puternica. De pilda, atunci cand o variabila A (IQ-ul) creste si variabila B (numarul de ani de scoala) creste si ea. Acesta nu este un exemplu inventat, precum precedentul. Chiar asa este iar corelatia este puternica (0,50-0,60)!

Sa invatam insa sa o citim: ea nu ne spune ca un anume individ (Jiji?), posesor ul unui IQ peste medie, este si absolvent al unui program de master al unei universitati faimoase (Bioterra sau asa ceva). De ce? Deoarece corelatiile nu se refera la indivizi specifici! Ele spun ceva despre tendinte intr-un grup. In general, persoanele cu o inteligenta superioara vor avea la activ mai multi ani de scoala (inutili, n.m.) decat persoanele cu o intelegenta medie sau submedie. Aceasta este tendinta. Cu toate acestea, vor exista si exceptii, adica vor exista indivizi foarte dotati din punct de vedere intelectual care nu vor termina facultatea pe care au inceput-o sau nu vor promova nici macar BAC-ul (too much joint?) Atunci cand corelatiile sunt mari exceptiile sunt putine dar la corelatii mici (sub 0,2) exceptiile sunt numeroase. Cu toate acestea, chiar si la 0,2 se poate vorbi de o tendinta, adica nu avem o corelatie zero (ca la sutiene si limbi, ptiu!, nu in sensul acela ci in celalalt)

Bine, daca am lamurit lucrul acesta si ai un IQ care iti permite sa stii ce inseamna „prezumtios” (glumesc, nu e nevoie!) vei intelege afirmatia statistica de mai jos:

Cu cat o femeie este mai inteligenta cu atat dorinta de a deveni mama (sau, avand un copil, de a face inca unul) este mai mica.

Vorbim depre corelatii, da? (daca ai uitat deja reciteste paragraful de mai sus). Poate ca tu ai o inteligenta exceptionala (de la 130 in sus) si ai trei copii. Felicitari! Sau ai deja un copil si vrei foarte tare sa mai faci unul. Respectele mele! Te inscrii la „exceptii”. Insa daca ti-as prezenta alte 99 de femei cu IQ-uri asemanatoare cu al tau ai avea surpriza sa constati cum tendinta in acest grup ad-hoc (intr-o buna zi chiar voi face un club, dar pe alte criterii decat la Mensa, un pic mai complexe-tip Sternberg, doar pentru connaisseuri) este contrara preferintelor tale (insa mai exista, fireste, persoane asemenea tie)

Ne trebuie acum, daca avem aceste date, si o teorie, nu? Una care sa ne spuna de ce aceste date sunt asa si nu altfel. Eventual una care sa poata fi testata (sa permita predictii), nu teorii freudiene sau psihodinamice atat de proaste incat nici nu merita sa mai vorbim despre ele (ceea ce am si facut, in ultimul timp).

Simt insa ca e prea mult pentru astazi. Da, te menajez. Maine s-ar putea sa scriu despre corelatia dintre IQ si varsta la prima casatorie.

Comentarii oprite.