“da”, “nu”, dar mai ales “si”

Un tanar sociolog, intr-un text deja controversat, publicat recent, identifica nu doar falia dintre milioane de romani si alte milioane de romani, probabil cei cu DA respectiv NU/absenti la referendum, cunoscuta de-acum, ci si continutul acestor categorii. In timp ce in prima ii asaza pe bugetari si pensionari, cu exceptii, desigur, in a doua ii plaseaza pe intelectuali, pe oamenii de afaceri, pe micii patroni si pe corporatisti.

Cum ar veni, „solidaristii” (observa ghilimelele!) si „reformistii” capitalisti si pro-europeni. Desi nu sunt convins ca lucrurile stau exact asa (simplificarile sunt intotdeauna atragatoare) si fara a te intreba in ce tabara te afli, asta in cazul in care stii ce se intampla in tara ta, ma intreb, la randul meu: oare, pe langa lucrurile evidente care ii despart pe acesti oameni, ce anume ii apropie?

Dincolo de pasiuni politice si de viziuni ale realitatii mai mult sau mai putin informate (sau distorsionate), oare ce isi doresc, in esenta? Cu ce sperante ii investesc pe musafirii gradinii zoologice? Si daca aceste sperante, dupa ce le separam de simpatii politice si orgolii, sunt identice, cum de sunt atat de greu de concretizat?

P.s. Astazi Curtea Constitutionala se reuneste din nou insa nu stim cum anume vor discuta intre ei, in spatele usilor inchise, si nu ne putem baza nici pe robotul Curiosity,aflat, deocamdata, pe Marte. Iti vine sa crezi? Noi inca nu stim cati cetateni cu drept de vot sunt in Romania iar altii trimit masinarii inteligente pe Marte.

Comentarii oprite.