coke, anyone?

Sigmund Freud (tipul care se droga cu cocaina in timp ce le promitea oamenilor ca ii ajuta sa devina mai liberi, intelegandu-si fixatiile din copilarie) a fost o singura data in Statele Unite, in 1909, la Clark University (nu l-a mai invitat nimeni, dupa aceea)

La conferintele lui Freud a asistat si William James, pe atunci in varsta de 69 de ani si avand probleme cardiace (dar a facut un efort si s-a dus). Sa ne reamintim, in 1909 Freud avea 53 de ani si era deja o celebritate. William James, pe de alta parte, nu era nici el un anonim (a proiectat primul curs de psihologie din universitatile americane, in 1875 si este considerat parintele fondator al psihologiei moderne;ok, a avut si un frate scriitor, Henry James pe numele lui)

William James a fost un profesor special, indragostit de independenta gandirii, incurajandu-i pe studentii lui sa gandeasca liber si evitand sa-i indoctrineze cu ideile lui. In semn de recunoastere, cladirea departamentului de psihologie de la Harvard ii poarta acum numele.

Ti-ar placea sa stii cum l-a evaluat William James pe marele, imensul, maretul Sigmund Freud? In 1909, retine asta, adica in urma cu mai bine de 100 de ani. Ah, ador sa citez asta:

„the great psychoanalyst himself was both deluded and obsessed by fixed ideas”

PS Am o relatie nerezolvata cu autoritatea, clar! Ca si William James.

Comentarii oprite.