co-respondenta

O prietena a blogului imi scrie un mail minunat (dintr-un anume punct de vedere) din care citez un fragment:

… insa lucruri foarte importante si despre care este esential, in zilele noastre, sa le stii, le-am descoperit si invatat si citit si altele de acest fel, dupa ce, din nou, din pura intimplare, ti-am aflat site-ul. As putea spune ca, prin informatiile de acolo, mi s-au deschis noi orizonturi in profesie, am citit cu totul alte carti decit in facultate, iar lumea, in intregime, mi s-a parut un loc mult mai frumos, plus interesant, odata cu noua viziune.

Nu este primul mesaj de acest fel pe care il primesc (multumesc!). 90% din feedback-uri provin de la persoane aflate la a doua facultate si/sau avand o experienta de viata semnificativa (in sensul ca nu sunt adolescenti de 19/20 de ani).

Desi ma bucura (normal!) aceste aprecieri nu-mi pot refuza (avand un scurt moment masochist) si ingrijorarea. De ce aceste lucruri nu sunt comunicate, predate, impartasite sau analizate in facultate? De ce oamenii ajung sa-si completeze sau sa-si aprofundeze formarea profesionala vizitand bloguri?

Astept ziua in care voi primi si urmatorul tip de mail:

Draga Adrian,

Desi respect efortul pe care il faci as vrea sa stii ca, astazi, profesorul nostru de psihologie…ne-a pus la dispozitie o carte esentiala pentru domeniu, aparuta luna trecuta. Tu recomanzi carti care au aparut acum un an sau doi iar asta te face, iarta-ma ca-ti spun, un pic depasit (as spune „vetust” sau „perimat” daca as avea siguranta ca iubesti limba romana)

 Crede-ma, iti scriu cu cele mai bune intentii (superlativ absolut sau relativ?-doar pentru connaisseuri)  In cazul in care doresti sa nu-ti pierzi vizitatorii, iti sugerez sa nu mai pui in circulatie idei despre care noi am vorbit deja la cursuri si seminarii iar tu iti imaginezi ca sunt fie foarte noi, fie foarte interesante si provocatoare, oricum, necesare unui profesionist.

Poate, daca ai reveni la scoala (se numeste „formare continua”), ai intelege noul nivel la care a ajuns invatamantul (post)universitar si te-ai proteja de situatiile ridicole in care, probabil fara sa-ti dai seama dar impins de bune intentii, ajungi in mod repetat.

Cu ganduri bune,

Un student aflat in centrul unei distributii gaussiene

PS Iti pot imprumuta, ca semn al bunavointei, stiind ca esti preocupat de biasuri si de pete oarbe, lucrarea lui Mahzarin Banaji, profesor la Harvard University, aparuta acum 9 zile.

Comentarii oprite.