“si acum mergi linistit la Politie si, te rugam, da declaratii complete!”

Psihologia cognitiva a descoperit modurile in care oamenii reusesc sa aiba ganduri complexe si sa comunice/actioneze pe baza lor. Astfel, ceea ce un copil reuseste, in cele din urma, dar un animal niciodata (cu unele exceptii de granita), este sa-si formeze concepte si chiar sa le ierarhizeze (fruct/mar/Golden delicios). Pe de alta parte, stocarea noilor informatii in memoria de lucru se face in baza unui principiu asociativ.

Este foarte probabil ca, daca te invit sa-mi spui la ce te face sa te gandesti cuvantul vacanta sa-mi spui, probabil, munte/mare/familie/prieteni/relaxare/placere/distractie/sex cu necunoscuti (stiu, ultimul item nu are de ce sa figureze in aceasta lista)

Pe de alta parte, cuvantul terorism ar putea fi asociat cu violenta/arme/bombe/atentate/cruzime/fanatism. Iti vine sa crezi ca l-am putea asocia, fortand putin limitele, si cu umor? Te informez ca:

La un moment dat, cativa teroristi palestinieni au proiectat un dispozitiv exploziv pe care intentionau sa il detoneze in Israel. Dar bomba a explodat in timp ce era in custodia lor. De ce? Deoarece au fixat ora exploziei dar au uitat sa o potriveasca tinand cont de schimbarea de fus orar. S-au aruncat in aer pe ei insisi.

Oare teroristii, in procesul de formare, dau teste IQ?

PS Am aflat aceasta informatie in contextul prinderii celui de-al doilea responsabil pentru atacul de la Boston. Cei doi frati ceceni au sechestrat un automobil si l-au fortat pe proprietarul acestuia sa retraga de la bancomat 800 de dolari. Mai mult, au mers cu el la o alta masina, de unde au ridicat alte dispozitive explozive. Apoi, dupa unele surse, i-au dat drumul!

Comentarii oprite.