odihna (activa)

Astazi am dat o raita prin Humanitas-Kretzulescu (o librarie, precizare pentru amatorii de vinuri) si am constatat, cu placere, traducerea in limba romana a catorva carti bune (aflate deja in depozitul Bibliotecii Scolii de Psihologie) De exemplu:

  • Curious? a lui Todd Kashdan (aparuta in original acum 4 ani)
  • Thinking fast and slow a lui Daniel Kahneman (tradusa de editura Publica)
  • Drive a lui Daniel Pink (original din 2010)
  • Sex at Dawn (2010; din pacate nu-mi amintesc titlul traducerii in limba romana dar, daca o cauti, iti indic autorii: Christopher Ryan si Cacilda Jetha)
  • The Illusion of Conscious Will, aparuta in 2002 la MIT Press si tradusa acum, dupa mai bine de 10 ani, de editura Humanitas (Iluzia vointei constiente)
  • Quiet a lui Susan Cain (2012), o lucrare frumoasa despre introversie (tradusa de Paralela 45 cu titlul Linisteee! Puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare)
  • Buddha’s Brain a lui Rick Hanson (2009) la aceeasi editura Paralela 45
  • Willpower a lui Roy Baumeister, tot la Paralela 45 (incredibil!), in original in 2011

Am mentionat anul aparitiei in limba engleza doar pentru absolventii facultatilor de psihologie care vizeaza excelenta profesionala si doresc sa fie in prima linie a cunoasterii psihologice. Pentru a trai la inaltimea unei astfel de aspiratii este necesar sa citeasca direct in limba engleza, cat mai aproape de momentul aparitiei unei lucrari bune.

In caz contrar, pot astepta si 10 ani pana cand o editura din Romania traduce respectiva carte. Iar acesta (traducerea) este un caz fericit. Cele mai multe carti bune nu sunt niciodata traduse. Iar cunoasterea psihologica nu sta pe loc. Daca vrei sa fii o profesionista sau un specialist foarte bun sfatul meu este simplu: fa un efort si tine pasul cu ea!

Varianta cealalta este sa practici psihologia la un nivel mediocru. Nu cred ca iti doresti asta. Cel putin daca vizitezi acest blog am motive sa cred (am si eu fanteziile mele) ca vrei sa fii, in plan profesional, nu un amator sau o diletanta (eventual cu pretentii), ci o persoana implinita. Iar pentru asta e nevoie de efort. De practica dar si de teorie consistenta pe care sa o poti aplica in practica ta. Inclusiv pe 1 mai, cum am facut eu azi, asistand o clienta cu un potential exceptional. Spre norocul meu!

Comentarii oprite.