“nu inteleg cum e posibil sa ne certam asa de rau daca ne iubim”

Tu si partenerul tau (ii voi spune „El”). Amandoi ati avut o zi proasta. De fapt, nu tocmai proasta ci absolut oribila! Si ati ajuns acasa, plini de nervi, de frustrare si de resentimente. Tensiunea se simte in aer desi niciunul dintre voi nu are nicio vina pentru dispozitia negativa a celuilalt. Pur si simplu intamplarile zilei au creat aceasta situatie („noi doi acasa, furiosi”) pe care trebuie sa o gestionati.

Dar cum sa faci? Fiecare simte nevoia de a se „descarca”, adica dea gasi o tinta pentru nemultumirea si ostilitatea din interior. Si care este cea mai apropiata si confortabila tinta? Celalalt! Dar celalalt nu are nicio vina, cum spuneam. Numai ca, in zonele lui primitive, creierul nu doar ca nu stie asta dar nici nu vrea sa stie. Trebuie sa faca ceva cu excitatia aceea negativa.

Si acum sa ne gandim la variantele posibile (in cazul in care  ceea ce povestesc iti pare o versiune a Dilemei Prizonierului, felicitari!):

  • Tu il agresezi (verbal, nici sa nu te gandesti la piciorul acela direct in testicule) iar el nu reactioneaza. Cine este fraier aici? El! Tu obtii un castig foarte mare deoarece te-ai „descarcat” si nu ai fost pedepsita (el a fost iertator sau „dragut”)
  • El te agreseaza si tu nu reactionezi. Cine este fraierul? Tu!
  • Tu il agresezi si el iti raspunde agresiv (sau invers: el te agreseaza si tu ii raspunzi imediat). Nimeni nu este fraier (nu suporta un cost fara sa aiba beneficiul reactiei) dar amandoi sfarsiti prin a simti si mai multa durere (ca urmare a agresiunilor reciproce)
  • Tu nu il agresezi (iti contii durerea) si el nu te agreseaza (idem). Ultima situatie o putem numi cooperare inteleapta (prin urmare copiii si persoanele imature emotional nu au acces la ea)

Care din cele 4 variante este cea mai avantajoasa pentru tine? Prima, evident! Acolo nu exista nici un cost pentru tine (deoarece El nu raspunde violent) si ai cel mai mare beneficiu deoarece te „descarci” si, astfel, te calmezi (scapi de o povara)

Logica te obliga sa alegi aceasta varianta. Insa la fel gandeste si El! Si care este paradoxul? Procedand logic amandoi sfarsiti in cea mai proasta situatie cu putinta (varianta 3 cu agresiuni reciproce)

Prin urmare, ce trebuie sa faci? Sa actionezi, intr-un fel, impotriva logicii si sa alegi cooperarea (varianta 4). Doar ca aici este nevoie de un element non-rational: incredere! „Eu nu te agresez si am incredere ca nici tu nu vei face asta. Amandoi ne vom contine durerea fara sa o revarsam asupra celuilalt.”

Aceasta nu este Dilema Prizonierului clasica deoarece partenerii pot comunica! Si, daca sunt maturi emotional, vor alege the second best, anume varianta cooperarii desi tentatia imensa este de a opta pentru prima varianta (eu primesc recompensa si nu ma costa nimic daca tu ma ierti/nu ripostezi)

Usor de spus, nu-i asa? Cand ai jucat ultima data acest joc si ati pierdut amandoi?

Comentarii oprite.